Lansare de carte: Dan Haşdean, „Locul unde întorc uliii”

 Foto reporter Marţi, 3 martie 2015, Asociaţia femeilor românce din Atena

Au vorbit în ordine doamnele Ana-Maria Cuciureanu, Luminita Kotsopoulou și Angela Bratsou. 


Cartea s-ar fi putut numi „Amintiri din copilărie”, dacă acest titlu n-ar fi fost deja folosit. Locul în care întorc uliii este dealul la poalele căruia se află satul natal al autorului, deci el însuşi, dealul, o amintire din copilărie. Gândul către celebrul său predecesor este generat şi de faptul că Dan Haşdean este autor de poveşti, unele publicate pe Internet la pagina http://www.literaturacopii.ro: „Ghemuleţ nu vrea vacanţă”, „Nu-i uşor să fii Moş Crăciun” şi altele. El este deci un povestitor.

„Locul unde întorc uliii”, este cartea sa de debut. Ea nu este însă una de poveşti, ci o suită de povestiri, de relatări ale unor întâmplări adevărate, trăite de el însuşi, sau auzite de la alţii, toate din satul, pe care îl evocă cu dragoste evidentă.

Diferenţa dintre poveste şi povestire nu se reflectă şi în cuvântul prin care îl identificăm pe cel care ne spune povestea sau povestirea. El este povestitorul, iar Dan Haşdean o face în ambele sensuri. Scopul literaturii pentru copii este diferit de cel al amintirilor din copilărie în primul rând prin publicul ţintă. Dacă în primul caz obiectivul este educaţia copiilor, în cel de al doilea ne putem încă întreba asupra utilităţii unor asemenea texte. Pentru cei cu o copilărie asemănătoare, valoare sentimentală este cea care primează. Celorlalţi le rămâne posibilitatea aprecierii valorii literare a textului şi, eventual, puterea de evocare prin exemple concrete a unor paradigme mai mult sau mai puţin cunoscute. „Locul în care întorc uliii” satisface cititorii din ambele categorii.

Motivaţia autorului este însă diferită de aceste consideraţii. El scrie pur şi simplu din plăcerea de a scrie şi din dragoste pentru satul natal. Nu este necesar s-o declare, fiindcă se vede în fiecare dintre cele peste 40 de schiţe. O face totuşi fiindcă are un argument în plus: teama că tocmai ceea ce-i este lui mai drag ar putea să dispară în timp. Şi dacă ar fi să fie aşa, atunci măcar scrierile despre acel ceva să rămână. „Într-un sat poveştile nu mor niciodată. Ele merg din gură în gură, din generaţie în generaţie, nescrise. Poate li se mai schimb locul, numele eroilor, dar povestea în sine rămâne. Se transformă în legendă uneori, dar rezistă timpului nemilos, mult mai mult decât omul în sine.” Are dreptate, chiar dacă în următoarea frază, cu care se încheie şi cartea, supralicitează puţin: „Povestea este singura fără de moarte.”

Nu trebuie să-l condamnăm doar pentru atât de puţin. A făcut-o şi Lucian Blaga prin afirmaţia „veşnicia s-a născut la sat”.

Aici orice gând e mai încet,
şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,
ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.

Veşnicia nu se putea naşte, fiindcă n-ar mai fi veşnică. Tot ce naşte moare.

Şi el, Lucian Blaga, provine de la sat, din Lancrăm, nu departe de Sibiu. Dan Haşdean este însă moldovean, şi are deci predecesori celebri.  Coperta

Ideea de perenitate a poveştilor povestite cu har, a cântecelor, a literaturii şi culturii populare în general mă duce cu gândul la binecunoscutul „Un’ te duci tu, mielule?”. Ciobănaşul, fluieraşul, coasa’n iarbă şi, în final, măcelarul şi domnii încheie ciclul vieţii pentru miel, dar nu şi pentru cultură:

Ce rămâne, mielule?
Acest cântec, domnule.

Alături de snobismul unor autori de tomuri filosofice cu pretenţii savante, puterea de evocare a acestui cântecel ne arată, fie şi numai prin simplitatea lui, ce înseamnă harul.

Da, pentru a realiza lucruri simple, dar bine făcute, este nevoie de har. Am divagat puţin, dar nu am făcut-o întâmplător. Am vrut arăt deficultatea scrierii unor astfel de cărţi, tocmai pentru ca să scot în evidenţă harul lui Dan Haşdean, fiindcă „Locul unde întorc uliii” susţine această afirmaţie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s